A növekedési hormon hatóanyaga egy mesterségesen, ún. rekombináns technológiával előállított növekedési hormon (amit szomatropinnak is neveznek). A szerkezete megegyezik az emberi növekedési hormonéval, ami a csontok és az izomzat növekedéséhez szükséges. Elősegíti azt is, hogy Önnél a zsírszövet és az izomszövet a megfelelő arányban alakuljon ki. A rekombináns technológia azt jelenti, hogy előállításához emberi vagy állati eredetű szöveteket nem használtak fel. Prader-Willi betegek esetén a növekedési hormon ALAPVETŐ a szívizomzat, váz izomzat, érrendszeri problémák, autista viselkedés, növekedés, csontritkulás kezelésében.

Gyermekeknél a növekedési hormon injekciót a következő növekedési zavarok kezelésére alkalmazzák:

  • ha Önnél a növekedés üteme nem megfelelő, és nincs elegendő mennyiségű növekedési hormonja,
  • ha Önnek Turner-szindrómája van. A Turner-szindróma egy kromoszóma (örökítőanyag) rendellenesség miatt lányoknál kialakuló betegség, ami a növekedést is befolyásolhatja. Kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt arról, ha Önnek ilyen betegsége van.
  • ha Ön krónikus veseelégtelenségben szenved. Mivel a vesék nem működnek megfelelően, az befolyásolhatja a növekedést is.
  • ha Önnek Prader-Willi-szindrómája van (egy kromoszóma rendellenesség következtében kialakuló betegség). A növekedési hormon segíteni fog abban, hogy amíg Ön növekedésben van, magasabb testmagasságot érjen el, és elősegíti a helyes testfelépítés kialakulását. Csökkenteni fogja a túlsúlyban lévő zsírszövet mennyiségét, és növelni fogja a csökkent izomtömeget.
  • ha kis testsúllyal és testhosszal született. A növekedési hormon segíteni fog, hogy magasabb testmagasságot érjen el, ha négy éves vagy idősebb korára nem érte el vagy nem sikerült megtartania a normál testmagasságot.

Felnőtteknél a növekedési hormon injekciót kifejezett növekedési hormon hiányban szenvedő személyek kezelésére alkalmazzák. A hormonhiány kialakulhat felnőttkorban, de a gyermekkortól kezdődően is fennállhat.
Ha Önt gyermekkorában növekedési hormon hiány miatt növekedési hormonnal kezelték, a növekedés befejeztét követően a hormonszinteket ismételten meg fogják vizsgálni. Ha beigazolódik, hogy Önnek súlyos növekedési hormon hiánya van, kezelőorvosa javasolni fogja a növekedési hormon-kezelés folytatását.
Ezt a gyógyszert csak olyan orvos adhatja Önnek, aki jártas a növekedési hormonkezelésben, és aki igazolja az Ön diagnózisát.