Egyik Apuka osztotta meg velünk az alábbiakat, hogy mások tanulhassanak történetéből. Barbara a 20 éves PWS-es nagylányuk, az alábbiakban leírt itthoni bürokratikus buktató miatt, nem kaphatja meg a számára teljesen jogosan és alanyi jogon járó rokkantsági nyugdíjat egy törvényi hiba miatt. Érdemes nagyon odafigyelni és körültekintően eljárni, mert nehéz csabdákkal találkozhatunk.

Időrendben visszafelé, a legfrissebb pofonunk:

A XVII.ker Önkormányzat tanácsára 2010.08.26-án megállapíttattuk Barbi egészségkárosodását, hogy kapjon alanyi jogon családi pótlékot. 58%-os egészségkárosodást állapítottak meg, így Barbi megkapta az alanyi jogon járó családi pótlékot kb. 20.000Ft/hó.

Utána beadtuk a rokkantsági nyugdíjra az igényünket, amit szolgálati idő hiányára hivatkozva elutasítottak.

Egy kedves ügyintéző név nélkül felhívott és azt tanácsolta, hogy Barbi szerezzen 1-2 nap szolgálati időt (munkaviszonyt valahol), majd újra adjuk be az igényünket.

Így is történt. Barbi dolgozott 5 napot egy Kft-ben, majd beadtuk az igényünket. Az alábbiak miatt utasították el:

A Nyugdíjról szóló hatályos törvény:

„24.§ (2) Az, aki az iskolai tanulmányai megszűnését követő 180 napon belül szolgálati időt szerzett és huszonkét éves kora előtt megrokkan, szolgálati idejének tartamára tekintet nélkül jogosult rokkantsági nyugdíjra.”

Barbi bent volt a 180 napon belül, ezért biztosak is voltunk a sikerben, de:

„25.§ (4) Az, aki szolgálati idejének a kezdetét megelőző időtől rokkant, rokkantsági nyugdíjra akkor jogosult, ha az igénybejelentés időpontjában betöltött életkora szerint szükséges szolgálati időt megszerezte,…”

Erre hivatkozással utasították el az igényünket. Szolgálati idő 22 éves korig 2év (ezt már nem tudja megszerezni), 22-24 kor között 4 év (ezt se), 25-29 kor között 6 év, tehát ha most elkezdene folyamatosan dolgozni, és folyamatos lenne a munkaviszonya akkor 27 évesen mehetne rokkant nyugdíjba.

Mindezt miért is? Mert előbb állapíttattuk meg Barbi egészségkárosodását (röhej egy születése óta sérült emberkénél, de a rokkantsági idő a vizsgálati időnek felel meg), mint ahogy munkaviszonyt szerzett. Mert ezt nekünk senki sem mondta, sőt az Önkormányzat az önálló jogon járó családi pótlék miatt nekünk ezt tanácsolta.

Hát erről ennyit.
Gondolkodunk a fellebbezésen, de sajnos ilyen a törvény.