Támogassuk PWS gyermekünket a tanulásban, hogy szakmát tanulhasson. De vajon felkészült-e az intézmény is?

A Prader-Willi betegek legalább ugyan annyira igénylik a sikert és a pozitív vissza csatolást mint mások. Nagyon fontos mentális fejlődésükhöz a sikerélmény. Mivel nagy erőfeszítés és kitartás árán tudnak elvégezni egy iskolát, nagyon fontos, hogy annak elvégzése ne egy apróságon múljon.

Az iskola választásánál mindenképpen győződjünk meg arról, hogy az iskola és az oktatók hogyan viszonyulnak egy szindrómás tanulóhoz. Mennyire tudják a “másságát” tolerálni annak érdekében, hogy a célt közösen (iskola és tanuló) elérje gyermekünk. A cél pedig nem más mint a szakma megszerzése és kitanulása ebben az esetben.

Ebben segítséget kell kérnünk az iskola vezetőségétől, mert ők a szakemberek az oktatásban, viszont a szülő felelőssége, hogy tájékozódjon arról, hogy az intézmény megfelelő-e gyermekünk fejlődéséhez.

Ha gyermekünk akár 2 vagy 3 évet is végig tud tanulni sikeresen és a szakvizsga előtt bukik meg egy tantárgyból, akkor nagyon kellemetlen helyzetbe is kerülhetünk. Egy Prader-Willis gyermek olyan szinten is sérülhet LELKILEG ebben az esetben, hogy nem tudjuk újabb iskola elkezdésére rávenni, de az is lehet, hogy mély depresszióba zuhan, vagy élete végéig tartó skizofrén tünetek jelennek meg nála. Mindez sokszor egy kis tolerancián is múlhat, emiatt érdemes előre tájékozódni minél alaposabban.

Sajnos a gondolat, hogy felhívjuk a PWS szülők figyelmét a tájékozódás fontosságára továbbtanulás esetén, valóságos történet ihlette.

Fontosnak tartjuk, hogy maximálisan támogassuk PWS gyermekünket és bízzunk benne. Támogassuk sikereiben és tájékozódjunk mindenhol előre.